Vores mad skal smage, behage og stråle af bæredygtighed

By august 25, 2017 nyheder
Madkunst

På Kystvejens Konferencecenter sætter vi en ære i at forkæle vores gæster med sprudlende gastronomi, der giver energi og lyst til at indoptage ny viden ved vores mange konferencer. Men vi stopper ikke her. Den mad, vi serverer, skal ikke kun smage og behage, den skal også stråle af bæredygtighed. Som en vigtig aktør i konferencelivet på Djursland har vi størrelsen til at gøre en forskel i klimaregnskabet, og vi søsætter hele tiden nye initiativer, som skal være med til at sikre, at vi udnytter vores klodes ressourcer bedst muligt. Her følger et lille udsnit af de ting, vi gør:

 

20-25 procent økologi på buffeten

Når vi køber ind, sker det altid med økologi for øje. Det betyder, at 20-25 procent af alt, hvad du finder på vores delikate buffet, er økologisk. Det kan godt være, den økologiske rullepølse ser mindre farverig ud grundet fraværet af nitrit i al økologisk kød – men i klimaregnskabet vinder den, og derfor vinder den også hos os. Når vi på Kystvejens Konferencecenter skilter med vores lækre udvalg af økologiske godter på buffeten, er det naturligvis i oplysningens tjeneste, men det er i høj grad også fordi, vi gerne vil fremelske lysten til økologi blandt vores gæster.

 

Færre food miles

Begrebet food miles vinder større og større indpas i vores alle sammens bevidsthed. Heldigvis. For klimaets skyld bør vi altid tænke over, hvor langt en vare – og varens emballage – rejser, før den når vores tallerkner. På Kystvejens Konferencecenter rydder vi unødvendige food miles ad vejen ved dels at holde os til én storleverandør, dels at krydre med lækkerier fra lokale producenter som Nordisk Tang, Rughalegård og Møllerup Gods.

 

En del af Too Good to Go

Siden marts 2017 har Kystvejens Konferencecenter været en del af Too Good To Go, som er en online platform dedikeret til at reducere madspild. Statistikken siger, at en tredjedel af verdens mad ikke bliver spist, men spildt. I stedet for at gøre gavn blandt mennesker, som har brug for maden, havner rester af krydrede lammekøller, sprøde salater og søde fristelser i skraldespanden, og det gør ondt i vores madglade hjerter. I stedet for at smide dagens rester fra buffeten ud, er vi derfor begyndt at sælge herlighederne via appen Too Good to Go. Vi tager 35 kr. for en Magic Box, som du selv blander, og det er fantastisk at opleve, hvor godt vores tilstedeværelse i dette madfællesskab er blevet taget imod blandt byens borgere.

 

Et REFOOD-mærket køkken

Ressourcespild er et stort problem for samfundet – både etisk, miljømæssigt og økonomisk. Spildet finder sted i hele værdikæden fra jord til bord, og igen fra bord til jord. Madspild koster danskerne 16 milliarder kroner om året, og der spildes yderligere ressourcer i håndteringen af madaffaldet, hvor kun 23 procent af det organiske affald genanvendes. På Kystvejens Konferencecenter tager vi den kedelige statistik meget alvorligt, og da REFOOD-mærket så dagens lys i 2014, gik vi selvfølgelig straks efter det. REFOOD-mærket er en grøn certificering, som tildeles virksomheder og organisationer i fødevare- og servicesektoren, der forfølger mindst tre madspildsreducerende initiativer i dagligdagen. For os er tre ikke nok. Vi holder hele tiden øjne og ører åbne for nye upcycling-muligheder i affaldshierarkiet, og To Good To Go-medlemskabet er et godt eksempel.

 

Intelligent affaldssortering

Gennem intelligent affaldssortering er mulighederne for genanvendelse uendelige, og når det handler om at beskytte miljøet, er genanvendelse en oplagt og vigtig sti at betræde. På Kystvejens Konferencecenter sorterer vi glas, flasker, emballage, pap, papir, plast, fritureolie, madaffald og brændbart affald hver for sig, og vi udvikler løbende vores skræddersyede løsninger til systematisk håndtering af affald. Faktisk er det ikke spor forkert at sige, at der er gået sport i at se, hvor meget vi kan få ud af lidt – gennem smart genanvendelse. Vidste du f.eks., at man kan dyrke østershatte i økologisk kaffegrums? Det synes vi er så fascinerende, at vi er konverteret til økologisk kaffe, og i samarbejde med Kattegatcentret er vi nu i gang med et projekt, hvor friske østershatte skal skyde op af det smuldrende brune guld, som bliver til overs, når kaffen er brygget. Og gøre vores gæsters ganer glade endnu engang.