Klimaforandringer er under luppen – her kan du gøre en forskel

By april 25, 2017 nyheder

Vores klima er under forandring! 2016 var det varmeste år nogensinde målt på jorden. Derfor er vi virkelig glade for, at DR i denne uge sætter fokus på klimaforandringer.

Og det falder ret godt sammen med, at vi hos Kystvejens Konferencecenter er i gang med at udarbejde en miljøpolitik. Blandt andet sorterer vi alt vores affald, vi er ReFood-certificerede, og inden længe er vores restaurant den stolte ejer af Bronze i Det Økologiske Spisemærke.

Nedenfor er nogle simple råd til, hvordan vi hver især kan være medvirkende til at rette op på klodens skrantende klima. Disse råd kræver ikke de store ofringer – men handler i virkeligheden mest om at bryde dårlige vaner. Og husk: Alle små grønne handlinger har sin ret…

Sluk tørretumleren og tør vasketøjet i haven
Hver gang du bruger tørretumbleren, bruger du cirka 2,5 kWh eller fem kroner. Ved at tørre tøjet ude skåner du både miljøet og budgettet.

Sluk elektroniske apparater
Lad ikke tv, computer, router og andre elektroniske apparater stå på stand-by, men sluk dem i stedet helt.

Send gulvvarmen på sommerferie
Det en god idé slukke for gulvvarmen om sommeren, da du ellers risikerer et stort varmespild i sommersæsonen, hvor vinduer og døre ofte står åbne.

Spis mindre kød og vælg det lyse kød
Kød giver stor CO2-belastning, da dyrene skal spise meget for at vokse. Eksempelvis går der cirka 10 kilo korn til at producere et kilo oksekød. Til kylling og svin skal der dog bruges mindre foder. Eller hvad med at droppe kødet én gang om ugen… Så forpester du klimaet med 44 kilo mindre CO2-udledning om året.

Spis mere frugt og grønt fra sæsonerne
Vegetabilske råvarer medfører mindre CO2-udslip end animalske. Og hvis du spiser dansk/lokalt efter sæsonen, får du oven i købet råvarer, som smager af mere, og som ikke har været igennem lang transport.
Sæsonbetonede danske råvarer slår altid tonen an i vores restaurant – læs mere

Undgå madspild – tilbered ikke mere mad, end du skal bruge
Det er en kunst at finde ud af, hvor meget mad der skal købes ind og tilberedes – men ved at være bevidst om at undgå madspild, bliver det nemmere hen ad vejen.
Du kan også købe dine måltider gennem madspilds-appen Too Good To Go – læs mere her

Drik vand fra hanen, når muligheden er der
Drop vand i flasker – vand er bedst, billigst og mest miljøvenligt fra hanen.

Brug indkøbsnet i stedet for plastikposer
Medbring et par indkøbsnet til supermarkedet – evt. med en god skulderhank, så har du hænderne fri. Ren win win!

Køb økologiske og miljømærkede dagligvarer
Det velkendte Ø-mærke, Svanemærket og Blomsten er en god hjælp på vejen, når man skal vælge på hylderne i supermarkedet. Hvis en vare opfylder kriterierne for at blive miljømærket, er den som hovedregel også et godt klimavalg.

Lad bilen stå
Gang og cykling er uden sammenligning de mest miljøvenlige transportformer – her udledes ingen drivhusgasser (bortset fra dem, der blev produceret, da cyklen og den mad, man spiser, blev fremstillet).

___

DR klæder dig på til klimaforandringer – læs mere her